Szerverüzemeltetés

 

Magas rendelkezésre állású IT rendszer az üzemidő-kiesés csökkentéséért

 

A hiperkonvergens (HCI) infrastruktúrának és a nyílt forráskódú szoftvereknek köszönhetően már nem csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak, hogy magas rendelkezésre állású cluster-szervereket használjanak.

Ma már a kis- és középvállalkozások is egyre nagyobb mértékben támaszkodnak az informatikára és így válnak függővé informatikai rendszerük működőképességétől. Ezek gyakran a cég legfontosabb vagy akár a teljes működését szabályozzák, így az informatikai rendszerekben bekövetkező bármilyen szolgáltatáskiesés vagy adatvesztés komoly anyagi következményekkel járhat. Ezért fontos, hogy az informatikai rendszer az üzletmenetre gyakorolt hatásával arányos hibatűrő képességgel rendelkezzen.

A nagyvállalati informatikában egyre inkább teret hódító konvergens rendszerek jellemzője az adatközponti elemek egyetlen architektúrába történő integrációja. A komplex rendszerek egyszerűsítésének igénye miatt a szervereket, adattárolókat és hálózati eszközöket egyetlen egységben magában foglaló termékek piaci részesedése folyamatosan növekszik. A konvergens rendszerek iránti fogékonyságra minden gyártó ráérzett, így számos ilyen termék versenyez a piacon, de ezekről általánosságban elmondható, hogy a nagyvállalatokra vannak szabva.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy akkor milyen lehetőségei vannak egy kis- vagy középvállalkozásnak, amelynek kiemelten fontos az IT infrastruktúra üzembiztonsága és az adatok rendelkezésre állása?
Számukra egy jó megoldás lehet a Hiperkonvergens infrastruktúra.

Proxmox-Ceph-Cluster

 
Hiperkonvergens infrastruktúra (Hyper-Converged Infrastructure - HCI)

A konvergens rendszerek filozófiájába teljesen illeszkedő, de még tovább egyszerűsített és egyre népszerűbb felépítés a hiperkonvergens infrastruktúra.
A HCI egy "szoftver által meghatározott" IT infrastruktúra, amely virtualizálja a hagyományos "hardver által definiált" rendszerek elemeit. A HCI hagyományos x86-os szerverekre épül és alapvetően magában foglalja a virtualizált számítási, adattárolási és hálózati infrastruktúrát, amelynek köszönhetően jelentősen egyszerűsödik az adatközponti hardver infrastruktúra.

A konvergenshez hasonlóan, egyre több gyártó hiperkonvergens terméke versenyez a piacon és napjainkra már olyan komoly, "HCI képességekkel" rendelkező, nyílt forráskódú szoftverek is léteznek mint pl. a Ceph vagy a Proxmox VE.

A hiperkonvergens infrastruktúrának és a nyílt forráskódú szoftvereknek köszönhetően napjainkban már akár egy kisvállalat is megengedheti magának, hogy magas rendelkezésre állású informatikai infrastruktúrával rendelkezzen.
 

Növelni szeretné informatikai rendszere működőképességét vagy csak nem tudja, hogy kellően hibatűrő-e informatikai rendszere? Tegyük azzá közösen!

   

Optima IT Kft.
1182 Budapest, Ganz Ábrahám u. 3/B
+36 1 50-10-425